Μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου

Η εσωτερική πλευρά του αγγείου με γραπτή διακόσμηση ιωνικού κτηρίου και φοίνικα
Μελανόμορφο επίνητρο

Όμορφο μελανόμορφο επίνητρο διακοσμημένο και στις δύο του όψεις. Σώζεται σε καλή κατάσταση, συγκολλημένο από θραύσματα. Η εξωτερική του επιφάνεια καλύπτεται από εγχάρακτο φολιδωτό κόσμημα και από τρεις οριζόντιες γραπτές ταινίες στην παρυφή της στενής πλευράς. Το κέντρο της κλειστής απόληξης, που προσαρμοζόταν στο γόνατο, διακοσμείται με ανάγλυφο μετάλλιο γοργονείου. Στην εξωτερική μακρά πλευρά του εικονίζεται γυναικεία μορφή που κλώθει, ενώ ένας κάλαθος είναι ακουμπισμένος μπροστά στα πόδια της. Η εσωτερική επιφάνεια του σκεύους διακοσμείται με πιο απλή παράσταση. Εικονίζεται η πρόσοψη κτηρίου με δύο ιωνικούς κίονες και φοίνικα ανάμεσά τους. Στα κλαδιά του δένδρου κάθεται ένα μικρό πουλί, ενώ γύρω από τον κορμό του εικονίζεται ένας σκύλος, που κυνηγάει λαγό. Το επίνητρο θεωρείται προϊόν αττικού εργαστηρίου της κλασικής εποχής.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, β' μισό 5ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λήμνος, Νεκρόπολη Ηφαιστείας
Διαστάσεις: μήκος: 0,215 μ., πλάτος: 1,55 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: ΓΧLIV

Αρχοντίδου Α., Αχειλαρά Λ., Benvenuti A., Λήμνος Αμιχθαλλόεσα, Αθήνα, 2000, εικ.63

Savelli S., La Necropoli di Hephaestia a Lemno (V a.C.-IV/VI d.C.), Tesi di Specializzazione (Testo e Tavole), Αθήνα, 2003-2004