Μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου

Ο μουσικός πατά σε υποπόδιο και κρατά πιθανώς φόρμιγγα
Περίτμητο πλακίδιο με παράσταση μουσικού

Περίτμητο πλακίδιο, που στη μία του όψη φέρει γραπτή παράσταση, τυπικό έργο της αρχαϊκής τέχνης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Εικονίζεται σε κατατομή μία καθιστή μορφή, που πατάει σε υποπόδιο και κρατάει μουσικό όργανο, πιθανώς φόρμιγγα. Φοράει ποδήρες ένδυμα πλούσια διακοσμημένο με συμπαγή τρίγωνα, αγκυλωτούς σταυρούς, κλιμακωτά μοτίβα και τρέχουσες σπείρες, που αποδίδονται με λευκό, ιώδες και μωβ χρώμα. Στο κεφάλι του φέρει πόλο, ενώ την επίσημη περιβολή του συμπληρώνουν το σπειροειδές ενώτιο, ένα περιδέραιο με χάντρες και τα υποδήματα.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, α' μισό 6ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λήμνος, Μύρινα
Διαστάσεις: μήκος: 0,072 μ., ύψος: 0,178 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: 2127 h

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Beschi L., "Una Dea della Musica a Lemnos Arcaica", Kotinos (Festschr. E. Simon), Mainz, 1992, pp. 132-138

Αρχοντίδου Α., Αχειλαρά Λ., Benvenuti A., Λήμνος Αμιχθαλλόεσα, Αθήνα, 2000, εικ. 44

Beschi L., "I Disiecta Membra di un Santuario di Myrina (Lemno)", SAIA Annuario, vol. LXXIX, Serie III, Αθήνα, 2001, pp. 191-251