Μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου

Πρόσθια όψη ειδωλίου
Ειδώλιο Σειρήνας

Σχεδόν ακέραιο ειδώλιο Σειρήνας, που στηρίζεται σε ορθογώνια βάση. Είναι χειροποίητο, εκτός από το πρόσωπο της μορφής, που είναι κατασκευασμένο σε μήτρα. Το πτηνόσχημο σώμα της αποδίδεται κατ' ενώπιον, ενώ τα πόδια και η ουρά πουλιού σε κατατομή. Εντυπωσιακή είναι η απόδοση των φτερών, τα οποία εκφύονται από τον κορμό και καταλήγουν στο πίσω μέρος του αυχένα σχηματίζοντας δύο συμμετρικά ημικύκλια. Η Σειρήνα φοράει πόλο στο κεφάλι και ενώτια, ενώ το πρόσωπό της φέρει έντονα τα τυπικά αρχαϊκά χαρακτηριστικά και πλαισιώνεται από σχηματοποιημένους βοστρύχους. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτού του τύπου των ειδωλίων Σειρήνων, που βρέθηκαν στο αρχαϊκό ιερό της Μεγάλης Θεάς στην Ηφαιστία της Λήμνου

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 6ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λήμνος, Ιερό της Μεγάλης Θεάς στην Ηφαιστία
Διαστάσεις: μήκος: 0,33 μ., ύψος: 0,45 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: 1057/α

Beschi L., "Τέχνη και Πολτισμός της Αρχαϊκής Λήμνου", Εγνατία 5, Ανάτυπο, Θεσσαλονίκη, 1995-2000

Αρχοντίδου Α., Αχειλαρά Λ., Benvenuti A., Λήμνος Αμιχθαλλόεσα, Αθήνα, 2000

Beschi L., "I Disiecta Membra di un Santuario di Myrina (Lemno)", SAIA Annuario, vol. LXXIX, Serie III, Αθήνα, 2001, pp. 191-251