Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ήλιδας

Μαρμάρινο ανάγλυφο με παράσταση σκηνής μάχης

Τμήμα μαρμάρινου αναγλύφου με παράσταση σκηνής μάχης. Η μορφή που σώζεται κρατά με το αριστερό χέρι ασπίδα. Το πτυχωτό ιμάτιο, το οποίο πέφτει από τον αριστερό ώμο αφήνει ακάλυπτο τον κορμό. Το κεφάλι κλίνει έντονα προς τον δεξιό ώμο, καθώς μια μορφή, της οποίας σώζεται μόνο το χέρι, την τραβά βίαια προς τα πίσω και ταυτόχρονα μπήγει το δόρυ του πάνω από τη δεξιά λαγώνα. Αυτό ήταν χάλκινο και μια μικρή οπή χρησίμευε για τη στερέωση της οπής του. Άλλη οπή στο αριστερό πλευρό δήλωνε ότι η μορφή ταυτόχρονα βαλλόταν και από την άλλη πλευρά. Η αρπαγή από τα μαλλιά χαρακτηρίζει σκηνές Γιγαντομαχίας, Αμαζονομαχίας ή Κενταυρομαχίας. Ίσως προέρχεται από επένδυση βωμού. Χρονολογείται στον 4ο αι. π. Χ.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 400-350 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Σε δεύτερη χρήση από νεότερο κτήριο στα γειτονικά της αρχαίας Ήλιδας Καλύβια.