Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Μυστρά

Το φόρεμα βυζαντινής πριγκίπισσας που βρέθηκε σε τάφο στην Αγία Σοφία και αποτύπωση του διακόσμου του
Γυναικείο ενδυματολογικό σύνολο

Αποκαλύφθηκε το 1955 σε ανασκαφή καμαρωτού τάφου στο ναό της Αγίας Σοφίας και αποδίδεται σε νεαρή γυναίκα. Η ενδυμασία της περιελάμβανε δύο φορέματα, ταινία συγκράτησης και στολισμού της κόμης και δερμάτινα υποδήματα. Τα χαρακτηριστικά της φορεσιάς, καθώς και το ότι η γυναίκα είχε ταφεί στο ναό του παλατιού φανερώνουν ότι ανήκε στην αριστοκρατία του Μυστρά.

Χρονολόγηση: Βυζαντινή Εποχή, α' μισό 15ου αιώνα
Τόπος Εύρεσης: Σε καμαρωτό τάφο στο ναό της Αγίας Σοφίας

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Parure d'une princesse byzantine. Tissus archeologiques de Sainte Sophie de Mistra. Το ένδυμα μια βυζαντινής πριγκίπισσας, Αρχαιολογικά υφάσματα από την Αγία Σοφία του Μυστρά, Musee d'Art et d'Histoire de Geneve, 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, Αθήνα, 2002