Έκθεση Μουσείου Χανίων

Χάλκινη ομφαλωτή φιάλη

Μικρή ομφαλωτή φιάλη,η οποία κάτω από το χείλος φέρει επιγραφή στη Γραμμική Α γραφή .Σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, παρότι λείπει τμήμα του τοιχώματός της.Στο κέντρο του πυθμένα υπάρχει κωνικός ομφαλός, ενώ κάτω από το χείλος φέρει εγχάρακτη ζώνη τρέχουσας σπέιρας και επιγραφή Γραμμικής Α γραφής, αποτελούμενη από δεκαέξι σημεία. Η φιάλη πιθανότατα ήταν ανάθημα στο ιερό κορυφής του Κόφινα Μονοφατσίου, στη νότια κεντρική Κρήτη και χρονολογείται στη νεοανακτορική εποχή (1800-1425 π.Χ.). Είναι πολύ πιθανόν ότι η φιάλη είναι αιγυπτιακής προέλευσης και ότι μετασκευάσθηκε από κάποιον Μινωίτη με την προσθήκη της σπείρας και της επιγραφής,πριν αφιερωθεί στο ιερό.

Δωρήθηκε το 1981 στο Μ. Χανίων.

Επιγραφή:   Επιγραφή Γραμμικής Α, αποτελούμενη από δεκαέξι σημεία : L 52-53-45-98-62-75-31-39-95-22-113-74-102-21-60-23.
Χρονολόγηση: Μέση Εποχή του Χαλκού, Από Νεοανακτορική εποχή περ. 1800 π.Χ. έως 1425 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Πιθανότατα το Ιερό κορυφής του Κόφινα Μονοφατσίου Κρήτης