Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Αμφίγλυφο με το ιστορικό της ίδρυσης του Ασκληπιείου από τον Τηλέμαχο

Η αρχική μορφή του αναθηματικού αμφιγλύφου αποκαταστάθηκε από τα θραύσματα του ίδιου του μνημείου και ενός αντιγράφου του. Στην πρόσθια όψη παριστάνεται στα δεξιά ο Ασκληπιός όρθιος να ακουμπά σε πεσσό, στραμμένος προς τα αριστερά, και η Υγεία καθισμένη σε μια ιερή τράπεζα, κάτω από την οποία βρίσκεται ένας σκύλος της φυλής των μολοσσών. Μεταξύ των δύο μορφών βρίσκονται αναρτημένα ιατρικά εργαλεία. Στα αριστερά, απεικονίζεται ένας γενειοφόρος άνδρας με υψωμένο το δεξί χέρι προς το θεό, ο οποίος ταυτίζεται με τον ιδρυτή του ιερού του Ασκληπιού, τον Τηλέμαχο. Στην πίσω όψη του αμφιγλύφου εικονίζεται στα αριστερά ένας περίβολος, ο οποίος λόγω του πελαργού που στέκεται σε ένα δέντρο έχει ταυτιστεί με το Πελαργικό τείχος της νοτίου κλιτύος της Ακρόπολης και η αρχιτεκτονική πρόσοψη στα δεξιά του με το ξύλινο πρόπυλοτου Ασκληπιείου. Στα δεξιά της πίσω όψης εικονίζεται χαμηλά η πλώρη ενός πλοίου, ψηλότερα ένας μολοσσός, ακόμη ψηλότερα ένας πεσσός με ανάγλυφο με σκηνή ''εγκοίμησης'', δηλαδή θεραπείας μέσα στον ύπνο, και η προτομή ενός αλόγου. Το πλοίο δηλώνει την έλευση της λατρείας του θεού στην Αθήνα από την Επίδαυρο διά θαλάσσης με πρώτο σταθμό την ίδρυση Ασκληπιείου στον Πειραιά στο λιμάνι της Ζέας, το οποίο συμβολίζεται με το ανάγλυφο και τον μολοσσό.

Στην πρόσθια όψη του πεσσού που στηρίζει το αμφίγλυφο εικονίζονται στο πάνω μέρος ηρωϊκές σκηνές και θεϊκές μορφές, ενώ ένα κλαδί ελιάς τις οριοθετεί από την επιγραφή-σήμερα σώζεται μόνο η αρχή της-η οποία αναφέρει το χρονικό της ίδρυσης του Ασκληπιείου της Αθήνας από τον Τηλέμαχο τον Αχαρνέα το 420/419 π.Χ.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 420-419 π.Χ.