Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Αναθηματικό ανάγλυφο σε μορφή ναϊσκου και στοάς

Αναθηματικό ανάγλυφο με ξεχωριστή μορφή ναϊσκου και στοάς. Αριστερά η πρόσοψη ενός ψηλού πρόστυλου ναού τρισδιάστατα και προοπτικά αποδοσμένη. Μέσα στο ναό στέκεται ο Ασκληπιός με το ραβδί του, γύρω από το οποίο τυλίγεται ένα φίδι και δίπλα του η Υγεία ακουμπά με το δεξί της χέρι τον ώμο του θεού.

Μπροστά τους κάθεται η σύζυγος του Ασκληπιού Ηπιόνη, η οποία κρατά στα γόνατά της κάποιο αντικείμενο, ίσως φιάλη, ενώ κάτω από το κάθισμα υπάρχει μια χήνα που σχετίζεται με τις θεραπευτικές ιδιότητες του θεού. Δεξιά, σε χαμηλότερο ανάγλυφο, στοά με λατρευτές που οδηγούν χοίρο για τη θυσία. Στην αριστερή πλευρά του αναγλύφου, πίσω από τον ναό, παριστάνεται σε χαμηλό ανάγλυφο η Εκάτη με πόλο στο κεφάλι, κρατώντας δάδες ενώ στη δεξιά πλευρά της στοάς μια ερμαϊκή στήλη.

Χρονολόγηση: Αρχαία Εποχή, μέσα 4ου αι. π.Χ.
Αριθμός Ευρετηρίου: ΕΑΜ 1377