Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Αέτωμα της ''Ύδρας''.

Πώρινο έργο του αττικού εργαστηρίου, των αρχών του 6ου αι. π.Χ. Το αέτωμα, που κοσμούσε κάποιο μικρό αρχαϊκό κτήριο της Ακρόπολης, σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση με θέμα τη πάλη του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα. Ο Ηρακλής εικονίζεται να παλεύει με ρόπαλο στο δεξί του χέρι, ενώ στη δεξιά πλευρά απλώνεται το συσπειρωμένο σώμα του τέρατος, από όπου φυτρώνουν εννέα πλοκάμια με υψωμένα κεφάλια. Στην αριστερή πλευρά περιμένει ο Ιόλαος, που κρατεί τα ηνία των αλόγων έχοντας το ένα πόδι πάνω στο άρμα, ενώ τη γωνία της παράστασης γεμίζει ένας θαλάσσιος κάβουρας, σύμμαχος της Ύδρας. Το ανάγλυφο συμπληρώνεται με πλούσια ζωγραφική διακόσμηση άριστης διατήρησης και εγχάρακτες λεπτομέρειες των μορφών. Το μυθολογικό θέμα της πάλης του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα γνωστό από τη μικροτεχνία άλλων περιοχών ήδη από τον 7ο αι. π.Χ., στην Αττική εμφανίζεται για πρώτη φορά με αυτή την πώρινη εναέτια σύνθεση (580-570 π.Χ.).

Χρονολόγηση: Αρχαία Εποχή
Αριθμός Ευρετηρίου: Ακρ.1