Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Μοσχοφόρος

Από τα σημαντικότερα και παλαιότερα περίοπτα γλυπτά αναθήματα στο ιερό της Ακρόπολης, λαξευμένο σε γκρίζο μάρμαρο Υμηττού. Ένας γενειοφόρος άνδρας σε μετωπική στάση, μεταφέρει στους ώμους του ένα μοσχαράκι για να το προσφέρει ως θυσία στη θεά Αθηνά. Με τα χέρια του λυγισμένα μπροστά στο στήθος κρατάει τα πόδια του ζώου, έτσι ώστε να δημιουργείται μια αρμονική και τρυφερή σύνθεση. Ο άνδρας είναι γυμνός, εκτός από ένα κοντό, ριχτό ιμάτιο, ανοιχτό εμπρός, που αποκαλύπτει την ανατομική του διάπλαση. Η έκφραση του προσώπου αρχικά τονιζόταν με τις ένθετες γυάλινες κόρες των ματιών. Μέρος από το δεξιό του πόδι έχει σωθεί επάνω στην πλίνθο του αγάλματος, που είναι τοποθετημένη σε ορθογώνια ενεπίγραφη βάση και στερεωμένη με την τεχνική της μολυβδοχόησης (λιωμένου μολύβδου). Η επιγραφή ονομάζει τον αναθέτη: Ρόμβος (ή Κόμβος), γιος του Πάλου. Το άγαλμα είναι έργο του πρώιμου αττικού εργαστηρίου (570 π.Χ.).

Χρονολόγηση: Αρχαία Εποχή, 570 π.Χ.
Υλικό: Μάρμαρο