Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Πεπλοφόρος

Μία από τις ωραιότερες αρχαϊκές κόρες που είχαν αφιερωθεί στην Ακρόπολη. Το πρόσωπό της ζωντανεύει με το έντονο κόκκινο χρώμα στα μάτια, το στόμα και τα ωραία κυματιστά μαλλιά της που είναι δεμένα με ταινία στο πίσω μέρος και στολισμένα με χάλκινο διάδημα, στερεωμένο σε οπές. Παριστάνεται όρθια κατ' ενώπιον, με το δεξί της χέρι τεντωμένο πλάι στο σώμα. Το αριστερό, που έχει χαθεί, ήταν δουλεμένο από ξεχωριστό κομμάτι μαρμάρου και ένθετο στον αγκώνα, απλωμένο μπροστά κρατώντας κάποιο αντικείμενο. Φοράει μακρύ χιτώνα με λεπτές πτυχές στο κάτω μέρος και από πάνω ένα απτύχωτο ένδυμα (''πέπλος'') στερεωμένο με μεταλλικές πόρπες στους ώμους. Σύμφωνα με την ανασύσταση των χρωμάτων στα ενδύματα και των αντικειμένων που κρατούσε, η μορφή έχει ερμηνευθεί ως Άρτεμη που κρατούσε βέλη στο δεξί της χέρι και τόξο στο αριστερό. Είναι έργο κάποιου σπουδαίου Αθηναίου καλλιτέχνη, πιθανόν του ίδιου που φιλοτέχνησε τον ιππέα Rampin και ορισμένα άλλα αρχαϊκά γλυπτά που βρέθηκαν στην Ακρόπολη (530 π.Χ.).

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος
Αριθμός Ευρετηρίου: Ακρ.679