Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Γραφείς

Τρία αγάλματα μικρού σχετικά μεγέθους, από μάρμαρο Υμηττού, που απεικονίζουν γραφείς, ήταν αφιερώματα στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι ένας γενειοφόρος ντυμένος με ιμάτιο, που κάθεται σε ''δίφρο'' (σκαμνί). Το κεφάλι του γέρνει προς τα κάτω, προς το μέρος του δεξιού χεριού, με το οποίο έγραφε επάνω σε μαρμάρινο κιβώτιο με πινακίδα, που κρατούσε άλλοτε στερεωμένο με συνδέσμους σε οπές επάνω στα γόνατά του. Το πρόσωπο, μαζί με μέρος των μαλλιών και του λαιμού, είναι γύψινο αντίγραφο του πρωτοτύπου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1817 (''κεφάλι Fauvel'').

Ο γραφέας, έργο του τέλους του 6ου αι. π.Χ., είναι έργο ενός ύστερου αρχαϊκού αττικού εργαστηρίου που φιλοτέχνησε και τους δύο μικρότερους γραφείς καθώς και άλλα έργα της υστεροαρχαϊκής πλαστικής. Η στάση και η ενδυμασία των γραφέων δηλώνει ότι πιθανώς απεικονίζουν κρατικούς αξιωματούχους (γραμματείς ή ταμίες) (510-500 π.Χ.).

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος
Αριθμός Ευρετηρίου: Ακρ. 629, 146, 144