Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Ξανθός Έφηβος

Κεφάλι αγάλματος εφήβου, αναθήματος στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη. Οφείλει την ονομασία του στα ίχνη κίτρινου χρώματος στα μαλλιά του, ευδιάκριτα την εποχή της ανεύρεσής του. Η κόμμωσή του αποτελείται από δύο πλεξίδες που σταυρώνουν στον αυχένα και μακρείς κυματιστούς βοστρύχους που καλύπτουν το μέτωπο και τους κροτάφους. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου με τη σοβαρή, σχεδόν βαρύθυμη έκφραση, μαρτυρούν τη νέα αντίληψη στη γλυπτική την εποχή μετά την περσική καταστροφή του 480 π.Χ., όταν εμφανίζεται η πρώιμη κλασική τέχνη. Με το κεφάλι έχει συσχετισθεί το κάτω μέρος του κορμού ενός γυμνού νέου, πιθανόν αθλητή (Ακρ. 6478). Αισθητή είναι η διαφορετική λειτουργία των σκελών (χιασμός), όπως και στο ''παιδί του Κριτίου'' (480-470 π.Χ.).

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος
Αριθμός Ευρετηρίου: Ακρ. 689