Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Λίθος BII από τη ζωφόρο με βοηλάτες

Η σκηνή με τους βοηλάτες, που συμμετέχουν στην πομπή των Παναθηναίων, είναι από τις ωραιότερες της ζωφόρου του Παρθενώνα. Ο λίθος II προέρχεται από τη βόρεια πλευρά και απεικονίζει τέσσερις νέους που οδηγούν τα βόδια για τη θυσία προς τη θεά Αθηνά. Φορούν ιμάτια και κινούνται προς τα αριστερά του θεατή. Τη σύνθεση χαρακτηρίζει η αντίθεση ανάμεσα στις ήρεμες, πλατειές επιφάνειες των σωμάτων των ζώων και στις κατακόρυφες των ανθρώπινων μορφών, με τις πλούσιες πτυχώσεις των ενδυμάτων. Τα σώματα των ζώων χαρακτηρίζονται από ελαστικότητα. ’ξια προσοχής είναι το αρτιότερα σωζόμενο κεφάλι του πρώτου νέου και το μοτίβο του ζώου που αντιστέκεται στο βοηλάτη του. Στο δεξιό άκρο διακρίνεται το χέρι ενός τέταρτου άνδρα, που προσπαθεί να πειθαρχήσει το ζώο.

Χρονολόγηση: Αρχαία Εποχή
Αριθμός Ευρετηρίου: Ακρ. 857