Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Λίθος B VI της ζωφόρου με παράσταση θεών του Ολύμπου

Από τις ωραιότερες συνθέσεις της ζωφόρου του Παρθενώνα, η λίθινη πλάκα VI ανήκει στην ανατολική πλευρά, που επέστεφε τον πρόναο. Εικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου, που περιμένουν όλοι μαζί την άφιξη της μεγαλόπρεπης πομπής των Παναθηναίων. Αριστερά φαίνεται ο Ποσειδών, έπειτα ο Απόλλων, που γυρίζει προς τα πίσω για να συνομιλήσει μαζί του, και δίπλα τους η Άρτεμις και η Αφροδίτη, χειροπιασμένες. Το δεξιό τμήμα της πλάκας είναι ανασύνθεση από θραύσματα σύμφωνα με το εκμαγείο Fauvel, με τις μορφές της Αφροδίτης και του Έρωτα που κρατεί σκιάδιο ακουμπώντας στα γόνατα της μητέρας του. Το θραύσμα με τα πόδια της Αρτέμιδος είναι εκμαγείο του πρωτοτύπου, που βρίσκεται στο Παλέρμο. Η λάξευση της σύνθεσης έχει αποδοθεί στον Αλκαμένη, μαθητή και στενό συνεργάτη του Φειδία.

Χρονολόγηση: Αρχαία Εποχή
Αριθμός Ευρετηρίου: Ακρ. 856