Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας

Η κεφαλή του χάλκινου εφήβου με τους πλούσιους, ελικωτούς βοστρύχους
Ο "Έφηβος των Αντικυθήρων"

Από τα ωραιότερα μεγάλα χυτά χάλκινα αγάλματα της ελληνιστικής εποχής. Ανασύρθηκε σε θραύσματα από ναυάγιο του 1ου αι. π.Χ. και έχει αποκατασταθεί σχεδόν ολόκληρο. Ο νεαρός άνδρας παριστάνεται όρθιος και γυμνός. Πατά σταθερά στο αριστερό σκέλος, ενώ το άνετο δεξί κινείται πίσω και πλάγια δημιουργώντας έντονη αντιθετική κίνηση στο σώμα (contraposto). Ο αριστερός βραχίονας κρέμεται χαλαρά στο πλάι. Στο δεξί, υπερυψωμένο χέρι θα κρατούσε αντικείμενο, που δεν σώζεται σήμερα, κατά την πιθανότερη εκδοχή το μήλο της Έριδος, οπότε παριστάνεται ο Πάρις. Σύμφωνα με άλλες απόψεις, μπορεί να απεικονίζεται ο Περσέας, που θα κρατούσε το κεφάλι της Μέδουσας ή κάποιος αθλητής που θα κρατούσε σφαίρα. Η δομή της μορφής, η αρμονία της κίνησης και η απόδοση των μυών δείχνουν επιρροές από τον «κανόνα» του Πολύκλειτου, αν και εδώ το σώμα του νέου είναι πιο σφριγηλό και αθλητικό. Αποδίδεται σε πελοποννησιακό εργαστήριο και ίσως είναι έργο του γλύπτη Ευφράνορα, από τη Σικυώνα της Κορινθίας.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, Από 340 π.Χ. έως 330 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αντικύθηρα, Θαλάσσια περιοχή Αντικυθήρων
Υλικό: Χαλκός
Αριθμός Ευρετηρίου: Χ13396

Ιστορικά / Μυθολογικά Πρόσωπα
Ευφράνωρ

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

"Τα ευρήματα του ναυαγίου των Αντικυθήρων", ΑΕ 1902, (1902), σσ. 144-171, κυρίως σσ. 149-152, εικ. 1

Bol P.C., "Die Skulpturen des Schiffsfundes von Antikythera", AM 2. Beiheft, (1972), σσ. 18-24, πιν. 6-9

Ridgway B.S., The Fourth Century Styles in Greek Sculpture, London, 1997, σσ. 340-342, πιν 83a-d

Rolley C., La Sculpture Grecque, 2. La Periode Classique, A. et J. Picard, Παρίσι, 1999, εικ. 304-305

Καλτσάς Ν., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα Γλυπτά, Αθήνα, 2001, σσ. 248-249, αρ. 518