Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων

Πλάγια όψη του αγάλματος
Άγαλμα της πριγκήπισσας-ιέρειας Τακουσίτ

Αριστουργηματικό έργο, που αποτελεί τη μοναδική σωζόμενη απεικόνιση της πριγκήπισσας-ιέρειας Τακουσίτ. Το άγαλμα είναι συμπαγές, από χαλκό αναμεμιγμένο με άργυρο και σώζεται σε άριστη κατάσταση. Απεικονίζει την Τακουσίτ, κόρη του Ακανουάσα, αρχηγού των Μαξύων κατά τη διάρκεια της βασιλείας του φαραώ Πιάγχι. Η μορφή απεικονίζεται σε στάση βαδίσματος, με καλοσχηματισμένο, βαρύ, γεμάτο σώμα και έντονα δηλωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ο μακρύς, διάφανος χιτώνας, που υπογραμμίζει το σώμα, καλύπτεται ολόκληρος με εγχαράξεις γεμισμένες με νήματα ηλέκτρου (κράμα χρυσού και αργύρου), με την τεχνική της δαμασκήνωσης. Οι εγχαράξεις είναι παραστάσεις θεοτήτων της Κάτω Αιγύπτου και ιερογλυφικά κείμενα με προσευχές και προσφορές στις θεότητες αυτές. Το άγαλμα πιθανόν στόλιζε το ταφικό μνημείο της ιέρειας. Μοναδικό του παράλληλο θεωρείται το άγαλμα της Καραμάμα, της 22ης Δυναστείας (924-887 π.Χ.), που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου (Ν. 500). Το έργο είναι δωρεά του Ιωάννου Δημητρίου.

Επιγραφή:   Βλ. Ν. Μπουφίδης, Τακουσίτ. Η Θυγατήρ του Μεγάλου Αρχηγού των Μαξύων, στην ΑΕ (1979), σελ. 72-94, πίν. ΚΓ-ΚΔ, εικ. 3.
Χρονολόγηση: Γύρω στο 700 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κάτω Αίγυπτος, ανατολικά της λίμνης Μαρεώτιδος στο λόφο Κομ-Κουρουγκά, κοντά στο χωριό Χος.
Διαστάσεις: ύψος: 0,69 μ.
Υλικό: Άργυρος, Χαλκός, Ήλεκτρο
Αριθμός Ευρετηρίου: ΑΙΓ.110

Ιστορικά / Μυθολογικά Πρόσωπα
Τακουσίτ

Μπουφίδης Ν., "Τακουσίτ. Η θυγάτηρ του μεγάλου αρχηγού των Μαξύων", ΑΕ, 1979, σελ. 72-94

Ο κόσμος της Αιγύπτου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: κατάλογος έκθεσης (Ed.Τζάχου-Αλεξανδρή Ολ.), Αθήνα, 1995, σελ. 158-159

Cladaki-Manoli El., Nikolakaki-Kentrou M., Tourna El., Egyptian Thesauri in the National Archaeological Museum of Athens, Πρακτικά Συνεδρίου Ancient Egypt and Antique Europe:Two parts of the Mediterranean World (ed. A-A Maravelia),, BAR 1052, Αθήνα, 2002, σελ. 37-38, pl.10 (σελ. 51)

Οπίσθια όψη του αγάλματος