Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Άποψη ιππέων από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα
Λίθος από τη ζωφόρο του Παρθενώνα με παράσταση ιππέων

Η λίθινη πλάκα ΧΧΧΙ προέρχεται από το πιο εντυπωσιακό τμήμα του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα. Ανήκει στη βόρεια πλευρά της ζωφόρου, στην οποία εικονίζονται οι ιππείς, που συμμετείχαν στην επιβλητική πομπή των Παναθηναίων. Εδώ εικονίζονται να καλπάζουν κατά μήκος της βόρειας πλευράς του ναού κατευθυνόμενοι προς την ανατολική. Ο συγκεκριμένος λίθος περιλαμβάνει τέσσερις μορφές: προηγείται ένα ζεύγος ιππέων και ακολουθούν άλλοι δύο. Ο τρίτος αποδίδεται ολόκληρος, καθισμένος χωρίς σέλα επάνω στο ανασηκωμένο άλογό του, ενώ στρέφει το κεφάλι προς το σύντροφό του, που ακολουθεί. Ο τελευταίος φορεί χειριδωτό χιτώνα και φέρνει το χέρι στο κεφάλι του, για να φορέσει ένα στεφάνι. Η σύνθεση ξεχωρίζει για την αριστουργηματική απόδοση των ποδιών των αλόγων, που κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα του αναγλύφου, αλλά και για την εξαίρετη απόδοση του στιγμιότυπου, με τις αυθόρμητες κινήσεις των ιππέων. Το έργο αποδίδεται στον ίδιο το Φειδία, που είχε την ευθύνη για όλο το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος
Δημιουργοί: Φειδίας (5ος αι. π.Χ.)