Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κέας

Άγαλμα Αθηνάς από το νότιο αέτωμα του ναού της Αθηνάς, στην Καρθαία Κέας
Άγαλμα Αθηνάς

Άγαλμα Αθηνάς από το νότιο αέτωμα του ναού της Αθηνάς, στην Καρθαία Κέας. Αποτελούσε την κεντρική αετωματική μορφή. Σώζεται ο κορμός του αγάλματος. Φοράει χιτώνα και ιμάτιο με λεπτές πτυχώσεις. Το γοργόνειο της αιγίδας επάνω στο στήθος είχε γύρω - γύρω πρόσθετα φίδια που στερεώνονταν σε οπές. Αρχαϊκή εποχή. 500 π.Χ.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 500 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Κέα, Καρθαία
Διαστάσεις: ύψος: 0,585 μ
Υλικό: Μάρμαρο

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Παπανικολάου Α., Η οικοδομική εξέλιξη της νότιας κλιτύος της Ακροπόλεως της Καρθαίας κατά τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ., και Η στέγη του ναού της Αθηνάς στην Καρθαία, Πρακτικά Διεθνούς Συμποσίου Κέα - Κύθνος. Ιστορία και Αρχαιολογία, Μελετήματα 27, Αθήνα, 1998

Τουλούπα Ε., Κέα - Κύθνος: ιστορία και αρχαιολογία: πρακτικά του διεθνούς συμποσίου Κέα - Κύθνος 22-25 Ιουνίου 1994, Μελετήματα 27, Αθήνα, 1998

Χωρέμη Α., Βλασσοπούλου Χ., Βενιέρη Γ., Κέα: ιστορία και αρχαιότητες, Αθήνα, 2002