Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Εσωτερική όψη πινακίου
Πινάκιο

Το συγκεκριμένο πινάκιο με ταινιωτό περιχείλωμα και δακτυλιόσχημη βάση προκαλεί ενδιαφέρον λόγω της απλής και κομψής διακόσμησής του. Στο εσωτερικό του εμφανίζονται τρία άνθη τουλίπας που συνδέονται σε συνεχή μίσχο. Το περιχείλωμα κοσμείται με σπειροειδή χάραξη που τονίζεται με καστανές χροιές, ενώ στην εξωτερική επιφάνεια υπάρχουν επάλληλες ζώνες με σπειροειδείς χαράξεις που τονίζονται με καστανές και πράσινες χροιές. Τα έργα της κεραμικής προορίζονται να χρησιμεύσουν είτε ως αρχιτεκτονικά μέλη, που διακρίνονται σε λειτουργικά ή διακοσμητικά (ακροκέραμα, καπνοδόχοι, φουρούσια, ένθετα πλακίδια), είτε ως χρηστικά σκεύη (κανάτια, λαγήνια, πιθάρια, πιάτα, λύχνοι, θυμιατά). Τα υλικά κατασκευής τους είναι η τερακότα και η φαγεντιανή, τα οποία χρησιμοποιούνται γυμνά, γυαλωμένα ή χρωματισμένα με διάφορες ύλες.

Χρονολόγηση: Υστεροβυζαντινή περίοδος, αρχές 13ου - τέλη 13ου αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λάρισα