Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Ξύλινο αλέτρι με σιδερένιο υνί
Αλέτρι

Ένα από τα βασικά εργαλεία του γεωργού για το όργωμα του χωραφιού ήταν το αλέτρι, το οποίο χρησιμοποιούσε μέχρι την εμφάνιση των γεωργικών μηχανών. Κατασκευάζεται κυρίως από ξύλο εκτός από το σκαπτικό τριγωνικό του τμήμα, το υνί, που είναι σιδερένιο. Αποτελείται από τρία μέρη: την καμάρα (ή σταβάρι, ο άξονας του αλετριού που συνέδεε το αλέτρι με το ζυγό), την κοντούρα (ή αλετρόποδα) και τη χειρολαβή (ή αλετρονουρά). Το συγκεκριμένο αλέτρι είναι κατασκευασμένο από ξύλο, διαθέτει σιδερένιο υνί και δενόταν σε άλογα για το όργωμα του χωραφιού. Έχει κοντή καμάρα και προσαρμόζεται στα φαλάγγια, όπου ζεύονται τα άλογα με ένα σύστημα που καταλήγει στα χάμουρα και στη λαιμαριά. Χρησιμοποιήθηκε για άρωση στην πεδιάδα Λάρισας.

Χρονολόγηση: Σύγχρονη Εποχή, 1910 - 1920
Διαστάσεις: μήκος: 1,35 μ., ύψος: 0,52 μ.