Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Εργαλεία θερισμού
Εργαλεία Θερισμού

Τα εργαλεία θερισμού που χρησιμοποιούνταν στην προμηχανική καλλιέργεια της γης αποτελούσαν για πολλές χιλιετίες τα όπλα του αγρότη. Ήταν κατασκευασμένα κυρίως από ξύλο (η λαβή) και σίδερο (το στέλεχος). Υπάρχουν διάφορα εξειδικευμένα εργαλεία που εντυπωσιάζουν με τη σύλληψη του σχεδιασμού και την πρακτικότητα της εφαρμογής τους, όπως το αλέτρι, το δρεπάνι, το λελέκι, η δακτυλήθρα, η παλαμαριά κ.ά. Το δρεπάνι έχει κοντή ξύλινη λαβή και χρησίμευε στο θερισμό των ψηλών σταχυών. Αντίθετα το λελέκι έχει μακρύτερη λαβή από το δρεπάνι και χρησίμευε στο θερισμό των χαμηλών σταχυών. Το συγκεκριμένο λελέκι διαθέτει κοντή ξύλινη λαβή και μακρύ σιδερένιο στέλεχος που καμπυλώνει στο κοπτικό τμήμα. Η δακτυλήθρα και η παλαμαριά είναι ξύλινες κατασκευές που προσαρμοζόταν στα δάχτυλα και στην παλάμη και είχαν θέσεις για ένα, δύο ή και τρία δάχτυλα. Τη χρησιμοποιούσε ο θεριστής για να πιάνει και να θερίζει περισσότερα στάχυα, αλλά και για προστασία από τα φίδια.

Χρονολόγηση: Σύγχρονη Εποχή, 1910 - 1920
Τόπος Εύρεσης: Θεσσαλία
Υλικό: Σίδηρος, Ξύλο
Αριθμός Ευρετηρίου: Δ.Γ. 17, 19, 34, 57, 58, 61

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Γουργιώτη Λ., Μητροφάνης Γ.Ν., Θεσσαλία. Σιτάρι-αλεύρι-ψωμί. Παράδοση και εκσυγχρονισμός, Λάρισα, 1999, 19