Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Εικόνα από σεντεφένια πλακίδια
Εικόνα

Η εικόνα εντυπωσιάζει τόσο για την κατασκευή της όσο και για τη θεματογραφία της και αποτελείται από σεντεφένια πλακίδια επικολλημένα σε ξύλο. Πρόκειται για έργο λαϊκού καλλιτέχνη. Διαθέτει πολυπρόσωπη διμερή σύνθεση. Στο άνω τμήμα της εικόνας παρουσιάζεται η Σταύρωση του Χριστού, ενώ στο κάτω τμήμα ο Επιτάφιος θρήνος. Περιμετρικά της εικόνας μια ολόσωμη μορφή αγίου επαναλαμβάνεται με ενδιάμεσα φυτικά κοσμήματα. Στο άνω όριό της κοσμείται με ανθεμωτή απόληξη, όπου παριστάνεται σχηματικά η Ανάσταση. Η εικόνα αντλεί τη θεματογραφία της από τα Χριστολογικά και τα πάθη του Χριστού. Ο τεχνίτης δεν περιορίστηκε σε ένα λιτό εικονογραφικό σχήμα, αλλά προσπαθεί μέσω μιας πολυπρόσωπης σύνθεσης να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Η λαϊκή ξυλογλυπτική περιλαμβάνει έργα που συνδέονται με τις ανάγκες του σπιτιού, της εκκλησίας και της επαγγελματικής ζωής. Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως καρυδιά, οξιά, ασπρόξυλο (λεύκα, σημύδα), κυπαρίσσι, μουριά, πυξάρι, κέδρος, αγριελιά. Η διακόσμηση είναι εγχάρακτη, ανάγλυφη ή ζωγραφιστή και συχνά υπάρχουν ένθετα στοιχεία από σεντέφι, φίλντισι ή ασήμι. Ονομαστά κέντρα ξυλογλυπτικής υπήρχαν σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, στο Πήλιο, στη Σκύρο, στην Κρήτη.

Χρονολόγηση: Νεότερη Ελληνική Εποχή, γ΄ τέταρτο - τέλη 19ου αι.
Διαστάσεις: πλάτος: 0,31 μ., ύψος: 0,41 μ.