Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Κιλίμι από την περιοχή της Λάρισας
Κιλίμι

Το κιλίμι (παράγεται από αντίστοιχη τουρκική λέξη) είναι ένα είδος χαλιού χωρίς πέλος υφασμένο στο χέρι και διακοσμημένο με γεωμετρικά συνήθως σχήματα. Το συγκεκριμένο μάλλινο κιλίμι, υφαντό στον αργαλειό εντυπωσιάζει με τις ανισοϋψείς ρίγες σε μαύρο, κόκκινο, κίτρινο και λαδοπράσινο χρώμα. Φαρδύτερες ζώνες με γεωμετρικά κοσμήματα επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα. Στις στενές του πλευρές κοσμείται με μικρό κρόσσι. Τα προϊόντα της υφαντικής καλύπτουν τις ανάγκες της ενδυμασίας, του σπιτιού και των επαγγελματικών ασχολιών. Οι υφαντικές ύλες που χρησιμοποιούνταν είναι μαλλί προβάτου ή τράγου, μετάξι, βαμβάκι, λινάρι, κανάβι και βάφονταν με φυτικές χρωστικές ουσίες. Ξύλινος αργαλειός χρησίμευε για την ύφανση. Από τεχνικής πλευράς τα πιο διαδομένα υφαντά ήταν τα κιλίμια, οι φλοκάτες, τα σκουλάτα, τα δίμιτα κ.ά.

Χρονολόγηση: Νεότερη Ελληνική Εποχή, 1880 - 1900
Τόπος Εύρεσης: Ζάρκο