Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Κιλίμι από τη Μικρά Ασία

Το συγκεκριμένο υφαντό κιλίμι ξεχωρίζει από τον πυκνό γεωμετρικό διάκοσμο, ο οποίος αποτελείται από ρομβοειδή και μαιανδρικά κοσμήματα. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι κόκκινο, κεραμιδί, λευκό, μπεζ, καφέ, γαλάζιο. Τα γεωμετρικά σχέδια δημιουργούν μια σύνθεση που κινείται μέσα από ρυθμικές συνέχειες. Η σύνθεση αυτή γεμίζει όλο το διαθέσιμο χώρο και δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να επεκταθεί ακόμη περισσότερο. Τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στα κιλίμια είναι η απλοποιημένη γεωμετρία, τα έντονα χρώματα και οι γραφικές ανομοιογένειες. Η υφαντική ήταν κυρίως οικιακή απασχόληση και μία από τις πρωταρχικές γυναικείες ασχολίες. Οι γυναίκες ύφαιναν στον αργαλειό όλα τα είδη της καθημερινής ενδυμασίας, καθώς και τα μαξιλάρια, τα σεντόνια, τα κιλίμια κ.ά. Η κατασκευή των νημάτων, το λανάρισμα, το γνέσιμο, το κλώσιμο, αλλά και η εργασία στον αργαλειό, απαιτούσαν πολύ χρόνο.

Χρονολόγηση: Σύγχρονη Εποχή, 1900 - 1920
Τόπος Εύρεσης: Μικρά Ασία