Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Φτήνα με καπάκι
Φτήνα

Το συγκεκριμένο αγγείο, η φτήνα (πήλινο δοχείο για τη μεταφορά φαγητού), διαθέτει καπάκι. Έχει σώμα απιόσχημο, επίπεδη βάση, χαμηλό λαιμό και καπάκι με κομβιόσχημη απόληξη. Στο καπάκι, τους ώμους και τη βάση υπάρχει επίστρωση μπαντανά (υγρού λευκού πηλού). Το σώμα του δοχείου διακοσμείται με φυτική παράσταση: ένα λεπτό κλαδί με τέσσερα λευκά τριαντάφυλλα γεμίζει το σώμα του αγγείου και δίνει χάρη και κομψότητα σε αυτό. Στις λευκές ζώνες στον ώμο και στη βάση του αγγείου εμφανίζεται κυματοειδής γράμμωση πράσινου χρώματος, ενώ το καπάκι διακοσμείται με επαναλαμβανόμενα κυκλικά κοσμήματα. Η χειροποίητη δημιουργία των τεχνιτών, χωρίς ιδιαίτερα τεχνητά βοηθήματα, οδήγησε σε θαυμαστά αποτελέσματα, σε αντικείμενα χρηστικά, αλλά επίσης αυτόνομα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, παρουσιάζοντας παράλληλα τις επιρροές που δέχτηκαν οι τεχνίτες της μεταβυζαντινής και νεότερης εποχής από τη βυζαντινή κεραμική.

Χρονολόγηση: Σύγχρονη Εποχή, 1950 - 1960
Τόπος Εύρεσης: Καρδίτσα