Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Μάλλινη υφαντή πάντα
Πάντα

Ανάμεσα στα υφαντά της νεότερης εποχής ξεχωρίζουν οι πάντες, είδος υφαντού ή κεντήματος για τοίχο. Η συγκεκριμένη πάντα είναι μάλλινη και υφαντή με κέντημα του αργαλειού. Στο εσωτερικό ορθογώνιο εμφανίζεται πυραμιδωτό κόσμημα, εγκλείοντας σύνθετο ρομβοειδές θέμα με τη χρονολογία 1897. Περιμετρικά κοσμείται η πάντα με πλατιά μπορντούρα και πυκνά γεωμετρικά κοσμήματα.

Η υφαντική είναι το σύνολο των μεθόδων και των διαδικασιών παραγωγής υφαντών υφασμάτων. Η αφετηρία της χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας, όπου ο πρωτόγονος άνθρωπος ασχολείται με τη χορτοπλεκτική και καλαθοπλεκτική και γενικότερα με τη διαπλοκή μακρόστενων ταινιών από φλούδες κλαδιών. Με το πέρασμα του χρόνου, η παραγωγή νημάτων και η χρήση τους στην υφαντική θα δημιουργήσει τα πρώτα ενδύματα, που θα αντικαταστήσουν εκείνα που είναι φτιαγμένα από δέρματα ζώων. Για τη δημιουργία υφαντού υφάσματος χρησιμοποιούνται νήματα που μετά την κατάλληλη προετοιμασία υφαίνονται στον αργαλειό.

Χρονολόγηση: Νεότερη Ελληνική Εποχή, 1897
Τόπος Εύρεσης: Καστανιά Ασπροποτάμου