Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Λεγένι με μπρίκι
Λεγένι με μπρίκι

Το συγκεκριμένο λεγένι (λεκάνη) με μπρίκι προκαλεί εντύπωση για τη χάρη και την κομψότητά του. Αποτελείται από το μπρίκι με καπάκι, λαβή και σιγμοειδή εκροή, το λαιμό που κοσμείται με εγχάρακτα μοτίβα και γλωσσωτές απολήξεις, από τον ηθμό, την υποδοχή με οπές που σχηματίζουν μοτίβο ανθών και από τη λεκάνη, η οποία διαθέτει πλατύ περιχείλωμα και είναι διακοσμημένη περιμετρικά με εγχάρακτα λεπτοσχεδιασμένα μοτίβα. Η μεταλλοτεχνία περιλαμβάνει αντικείμενα κατασκευασμένα από χαλκό (μπακίρι), ορείχαλκο (μπρούντζο), σίδερο, ατσάλι, καλάι (μείγμα από μολύβι και κασσίτερο), που η χρήση τους αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα των οικιακών αναγκών (τροφή, φωτισμός, θέρμανση, καθαριότητα) και των αγροτικών ασχολιών (γεωργία, κτηνοτροφία). Τα αντικείμενα αυτά είναι σφυρήλατα ή χυτά, και η διακόσμησή τους εγχάρακτη ή ανάγλυφη. Για την κατεργασία του κάθε μετάλλου, καθώς και για την κατασκευή ορισμένων κατηγοριών αντικειμένων απαιτούνται ειδικευμένοι τεχνίτες.

Χρονολόγηση: Νεότερη Ελληνική Εποχή, αρχές 19ου αι.
Υλικό: Ορείχαλκος