Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά Ανατολικής Ρωμυλίας
Γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της Ανατολικής Ρωμυλίας

Η συγκεκριμένη φορεσιά αποτελείται από το βαμβακερό πουκάμισο- υφαντό με μπούστο και μανίκια μπλέ και κάτω τμήμα λευκό, κεντημένο στον ποδόγυρο, τα μανίκια και την τραχηλιά με άνθινα μοτίβα και πολύχρωμες κλωστές- το φουστάνι ή τσούκνα - μάλλινο αμάνικο πλισεδωτό με κέντημα στον κόρφο, τα μανίκια, τον ποδόγυρο- και από την ποδιά μάλλινη υφαντή, κόκκινη, με γεωμετρικά μοτίβα σε κάθετη διάταξη. Στη μέση υπάρχει ζωνάρι μάλλινο, ριγωτό. Ο κεφαλόδεσμος αποτελείται από δυο μαντίλες, η εσωτερική είναι μονόχρωμη, η εξωτερική σταμπωτή με άνθινα μοτίβα. Την φορεσιά συμπληρώνουν επιμετώπια και επιστήθια κοσμήματα. Η ενδυμασία είναι γιορτινή. Η θρακική γυναικεία φορεσιά διαφοροποιείται στα χρώματα και στα κεντίδια από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό. Η ύλη της είναι από μαλλί και βαμβάκι.. Μέσα από την ενδυματολογική ποικιλία και τις παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής, οι οποίες αντλούν στοιχεία από την αρχαιοελληνική και βυζαντινή παράδοση, ζωντανεύει ένας ολόκληρος κόσμος και αποδεικνύεται η καλαισθησία και οι ικανότητες των τεχνιτών.

Χρονολόγηση: Νεότερη Ελληνική Εποχή, μέσα 19ου - αρχές 20ού αι.
Υλικό: Ύφασμα

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Κόντσα Κ., "Οι Καβακλιώτες στη Θεσσαλία", Ενημερωτικό Δελτίο Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, Λάρισα, 2001, 35-53