Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Ανάγλυφο Aρτέμιδος

Μνημειακό ανάγλυφο, που είχε ανατεθεί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Είναι έργο αττικού εργαστηρίου των πρώιμων κλασικών χρόνων, χαρακτηριστικό δείγμα του αυστηρού ρυθμού, που επικρατεί στη γλυπτική την περίοδο αυτή. Σώζεται το ανώτερο μέρος της στήλης με την αετωματική επίστεψη, στην οποία συναρμόσθηκε η μικρή αριστουργηματική γυναικεία κεφαλή, που παλαιότερα βρισκόταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εικονίζεται νεαρή θεά με περίτεχνη κόμμωση, που συγκρατείται με ιμάντες και καταλήγει σε αλογοουρά. Η θέση εύρεσης των θραυσμάτων και η νεανική εμφάνιση της μορφής οδήγησαν στην πιθανή ταύτισή της με την Αρτέμιδα, που είχε το ιερό της ψηλότερα, στο νοτιοδυτικό τμήμα του βράχου της Ακρόπολης.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα
Διαστάσεις: πλάτος: 0,396 μ., ύψος: 0,337 μ.
Υλικό: Παριανό μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: 13529 (+ΕΑΜ 2949)

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Δεσπίνης Γ., Θραύσματα ανάγλυφου των χρόνων του αυστηρού ρυθμού, Αμητός: τιμητικός τόμος στον Μανόλη Ανδρόνικο, Θεσσαλονίκη, 1987

Τριάντη I., Το Μουσείο Ακροπόλεως, Αθήνα, 1998