Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Στο αέτωμα απεικονίζονται από αριστερά, το σύμπλεγμα Ηρακλή και Τρίτωνα και ο Τρισώματος δαίμων
Σύμπλεγμα Ηρακλή, Τρίτωνα και Τρισώματου δαίμονα

Μορφές από το αέτωμα του παλαιότατου Παρθενώνα, του λεγόμενου Εκατόμπεδου. Τη δεξιά κερκίδα του αετώματος κατέχει ο Τρισώματος δαίμων, μυθικό ον που αποτελείται από τρεις συμφυείς μορφές γενειοφόρων ανδρών, των οποίων τα σώματα καταλήγουν σε φιδοουρές. Οι δύο πρώτοι στρέφονται προς το κέντρο και ο τρίτος προς το θεατή, κρατώντας αντικείμενα που ερμηνεύονται ως σύμβολα των στοιχείων της φύσης (πουλί, σύμβολο του αέρα, νερό και φωτιά). Το αριστερό τμήμα καταλαμβάνει ένα σύμπλεγμα με τον Ηρακλή σε πάλη με τον Τρίτωνα, μυθικό θαλάσσιο ον με ανθρώπινα χαρακτηριστικά ως τη μέση και ουρά ψαριού. Η σύνθεση ζωντανεύει με εγχάρακτες και ανάγλυφες λεπτομέρειες και πολύχρωμη γραπτή διακόσμηση. Οι ερμηνείες που έχουν προταθεί για τον Τρισώματο διϊστανται, αλλά σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη εικονίζεται ο Νηρέας, θαλάσσιος δαίμονας που μπορούσε να αλλάζει μορφή. Το αέτωμα ήταν έργο αττικού εργαστηρίου και σίγουρα δημιούργημα κάποιου μεγάλου γλύπτη, που χειριζόταν με άνεση τους πλαστικούς όγκους των μορφών.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα