Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Στο αέτωμα απεικονίζονται από αριστερά, ο Δίας καθισμένος σε θρόνο, η Ήρα, ο Ηρακλής και η Ίριδα.
Αέτωμα της Αποθέωσης του Ηρακλή

Εναέτια σύνθεση που κοσμούσε κάποιο μικρό αρχαϊκό κτήριο ή, σύμφωνα με άλλη ερμηνεία, το ένα από τα αετώματα του παλαιότατου Παρθενώνα, του λεγόμενου Εκατόμπεδου. Είναι έργο αττικού εργαστηρίου και έχει ως θέμα την «Αποθέωση» του Ηρακλή, δηλαδή την υποδοχή του στον Όλυμπο μετά το θάνατό του. Αριστερά εικονίζεται το ζεύγος των θεών, ο επιβλητικός Δίας, που υποδέχεται τον ήρωα καθισμένος σε θρόνο, και η΄Ηρα, η οποία αποδίδεται κατ' ενώπιον, με τρόπο, δηλαδή, τολμηρό για την εποχή. Προς το μέρος τους έρχεται με γοργό βήμα ο Ηρακλής, που φορεί κοντό χιτώνα και τη χαρακτηριστική λεοντή, ακολουθούμενος από την Ίριδα, αγγελιαφόρο των θεών. Ανάμεσά τους υπήρχε αρχικά μία άλλη μορφή, ίσως η Αθηνά, προστάτιδα του ήρωα που τον οδηγούσε στον πατέρα της. Η σύνθεση επιστέφεται από ανάγλυφο και γραπτό κυμάτιο και ζωντανεύει με τα πλούσια χρώματα, ίχνη των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα. Αξιοσημείωτη είναι η εμμονή του καλλιτέχνη στις διακοσμητικές λεπτομέρειες, που αποδίδονται με ανάγλυφο ή εγχάραξη.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα