Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Άποψη του αετώματος της "Ύδρας", που απεικονίζει την πάλη του Ηρακλή με τη Λερναία ύδρα
Αέτωμα της " Ύδρας"

Εντυπωσιακό έργο αττικού εργαστηρίου, των αρχών του 6ου αι. π.Χ. Το αέτωμα, που κοσμούσε κάποιο μικρό αρχαϊκό κτήριο της Ακρόπολης, σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση και έχει ως θέμα την πάλη του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα. Ο Ηρακλής εικονίζεται να παλεύει με ρόπαλο στο δεξί του χέρι, ενώ στη δεξιά πλευρά απλώνεται το συσπειρωμένο σώμα του τέρατος, από όπου φυτρώνουν εννέα πλοκάμια με υψωμένα κεφάλια. Στην αριστερή πλευρά περιμένει ο Ιόλαος, που κρατεί τα ηνία των αλόγων έχοντας το ένα πόδι επάνω στο άρμα, ενώ τη γωνία της παράστασης γεμίζει ένας θαλάσσιος κάβουρας, σύμμαχος της Ύδρας. Το ανάγλυφο γινόταν ακόμη πιο εντυπωσιακό με τον πλούσιο χρωματισμό, που διατηρείται σε αρκετά σημεία, ενώ πολλές από τις λεπτομέρειες των μορφών αποδίδονται με εγχάραξη. Το μυθολογικό θέμα της πάλης του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα ήταν γνωστό από τη μικροτεχνία άλλων περιοχών ήδη από τον 7ο αι. π.Χ., αλλά στην Αττική εμφανίζεται για πρώτη φορά με αυτή ακριβώς τη μνημειακή εναέτια παράσταση.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα