Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Η θεά φορεί αττικό πέπλο με ζώνη και σκύβει ελαφρά την κεφαλή ατενίζοντας την στήλη που βρίσκεται μπροστά της
Ανάγλυφο της "Σκεπτομένης" Αθηνάς

Από τα πιο γνωστά έργα, που είχαν ανατεθεί στην Ακρόπολη και εκτίθενται στο μουσείο του χώρου, είναι το ανάγλυφο που εικονίζει την Αθηνώ «σκεπτομένη». Η λίθινη στήλη ήταν καλυμμένη με γαλάζιο χρώμα, επάνω στο οποίο προβαλλόταν η μορφή της θεάς. Η Αθηνά παριστάνεται όρθια, με αττικό πέπλο και ανασηκωμένο κορινθιακό κράνος, χωρίς σανδάλια, με το δεξί πόδι σταθερό και το αριστερό χαλαρό, προς τα πίσω. Στρέφεται προς τα δεξιά, στηρίζοντας το δεξί της χέρι στο δόρυ και το αριστερό στη μέση της. Με σκυμμένο το κεφάλι ατενίζει συλλογισμένη μια ορθογώνια στήλη που βρίσκεται μπροστά της, το ορόσημο του ιερού της ή μια επιτύμβια στήλη ή ένα κατάλογο λογαριασμών του ιερού της, σύμφωνα με τις υποθέσεις που έχουν διατυπωθεί. Η στάση της θεάς και η απόδοση του ενδύματός της είναι τυπικά γνωρίσματα του αυστηρού ρυθμού. Χαρακτηριστικά της εποχής είναι ακόμη, η έντονη εσωτερικότητα της μορφής, και η προσπάθεια του καλλιτέχνη να αποδώσει τα συναισθήματα. Το ανάγλυφο θεωρείται έργο αττικού εργαστηρίου των πρώιμων κλασικών χρόνων.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα