Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Πρόσθια όψη του αγαλματίου του γραφέα
Άγαλμα γραφέα

Το μεγαλύτερο και αρτιότερο από τρία αγάλματα μικρού μεγέθους, που απεικονίζουν γραφείς και είχαν προσφερθεί στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη. Ο άνδρας εικονίζεται γενειοφόρος με ιμάτιο, καθιστός σε δίφρο. Η κεφαλή του κλίνει προς το μέρος του δεξιού χεριού, με το οποίο έγραφε επάνω σε πινάκιο, που κρατούσε στα γόνατα. Το πρόσωπο, μαζί με μέρος των μαλλιών και του λαιμού, είναι γύψινο αντίγραφο του πρωτοτύπου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1817 (γνωστή ως «κεφαλή Fauvel»). Ο γραφέας, δημιουργία του τέλους του 6ου αιώνα π.Χ., είναι έργο αγνώστου, αλλά σπουδαίου καλλιτέχνη αττικού εργαστηρίου, ο οποίος φιλοτέχνησε δύο μικρότερους γραφείς και άλλα έργα της υστεροαρχαϊκής πλαστικής σε αττικό μάρμαρο. Η στάση και η ενδυμασία των γραφέων δηλώνει ότι πιθανώς απεικονίζουν κρατικούς αξιωματούχους. Είναι έργα σπάνια στην ελληνική τέχνη και φαίνεται, ότι διατηρούν αιγυπτιακή επίδραση, που διακρίνεται κυρίως στην ακαμψία των μορφών.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα
Υλικό: Υμήττειο Μάρμαρο

Payne H., Young G.M., Archaic Marble Sculpture from the Acropolis, 1936

Schrader H., Langlotz E., Schuchhardt W.H., Die archaischen Marmorbildwerke der Akropolis, Frankfurt, 1939

Μπρούσκαρη Μ., Μουσείο Ακροπόλεως, Αθήνα, 1974

Τριάντη Ι., Το Μουσείο Ακροπόλεως, Αθήνα, 1998