Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Πρόσθια όψη στήλης κεραμέως
Στήλη του Κεραμέα

Ανάγλυφη στήλη με καμπύλο αέτωμα, που πλαισιώνεται από δύο ακρωτήρια. Ο αναθέτης, ένας γενειοφόρος άνδρας, εικονίζεται καθισμένος σε δίφρο προς τα αριστερά, κρατώντας με το αριστερό του χέρι δυο κύλικες, που δηλώνουν το επάγγελμα του αγγειοπλάστη. Φορεί ιμάτιο που καλύπτει τους μηρούς, αφήνοντας γυμνό το επάνω μέρος του κορμού. Τα μαλλιά του πέφτουν κυματιστά στο μέτωπο και στον αυχένα, ενώ τα καλογραμμένα χαρακτηριστικά του προσώπου μαρτυρούν τη δυναμική του προσωπικότητα. Στον κενό χώρο αριστερά πρέπει να υπήρχε ζωγραφική παράσταση. Ίχνη χρώματος διακρίνονται και σήμερα στη στήλη: το φόντο όλης της παράστασης ήταν γαλάζιο, ενώ το πλαίσιο του αναγλύφου κόκκινο. Η στήλη, σύμφωνα με την ελλιπώς σωζόμενη επιγραφή έχει συσχετισθεί με τον αγγειοπλάστη Παμφαίο και τον αγγειογράφο Ευφρόνιο. Πιθανότατα ο αγγειοπλάστης αφιερώνει στη θεά Αθηνά την απαρχή των έργων του, σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής. Ορισμένοι μελετητές θεωρούν ότι το ανάγλυφο είναι έργο του Αθηναίου γλύπτη Ενδοίου.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Αθήνα
Διαστάσεις: πλάτος: 0.76 μ., ύψος: 1.22 μ.
Υλικό: Παριανό μάρμαρο

Payne Η., Young G.M., Archaic Marble sculpture from the Acropolis, London, 1936.

Schrader H., Langlotz E., Schuchhardt W.H., Die archaischen Marmorbildwerke der Akropolis, Frankfurt, 1939

Μπρούσκαρη Μ., Μουσείο Ακροπόλεως, Αθήνα, 1974

Τριάντη Ι., Το Μουσείο Ακροπόλεως, Αθήνα, 1998