Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας

Ακέραιο μαρμάρινο πρωτοκυκλαδικό κύπελλο
Κυλινδρικό κύπελλο με αποφύσεις

Μικρό κύπελλο, που αποτελεί χαρακτηριστικό έργο της κυκλαδικής λιθοτεχνίας κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Σώζεται ακέραιο, χωρίς ιδιαίτερες φθορές. Είναι κυλινδρικό, με ελαφρά κυρτωμένα τοιχώματα, και ακριβώς κάτω από το χείλος έχει δύο κατακόρυφες, σχεδόν ορθογώνιες αποφύσεις, με δύο οπές η κάθε μία. Στη μπροστινή όψη του σώματός του διαθέτει δύο μικρές μαστοειδείς αποφύσεις, στοιχείο αρκετά συνηθισμένο στα αγγεία αυτού του είδους, όπως και οι στενόμακρες αποφύσεις στη θέση των λαβών. Παρόμοια σκεύη είναι γνωστά κυρίως από τις Κυκλάδες και η παρουσία τους στη Φθιώτιδα βεβαιώνει τις στενές σχέσεις της περιοχής με τα νησιά.

Χρονολόγηση: Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, 3500 - 3000 π.Χ
Τόπος Εύρεσης: Αλές (Άγιος Ιωάννης Θεολόγος), Θέση Ταμπουρά, παράδοση
Διαστάσεις: ύψος: 0,112 μ., διάμετρος: 0,010 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: Λ55

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Coleman J., "An Early Cycladic marble beaker from Theologos in East Lokris", AEGAEUM 20 (MELETEMATA), (1999), 125-129