Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας

Μυκηναϊκό οδοντόφρακτο κράνος
Οδοντόφρακτο κράνος

Ανακατασκευή του χαρακτηριστικού μυκηναϊκού κράνους, που ήταν κατασκευασμένο από δόντια κάπρου. Το λεγόμενο οδοντόφρακτο κράνος θεωρείται μυκηναϊκή επινόηση και αποτελούσε βασικό εξάρτημα του οπλισμού, τουλάχιστον μέχρι το 13ο αι. π.Χ. Η ανακατασκευή πραγματοποιήθηκε με βάση τις απεικονίσεις τέτοιων κρανών στη μυκηναϊκή τέχνη, τις περιγραφές του Ομήρου, αλλά και τις εξειδικευμένες μελέτες, που έχουν γίνει για τα οδοντόφρακτα κράνη. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 26 μηνοειδή δόντια κάπρου, που βρέθηκαν σε μυκηναϊκό νεκροταφείο. Τα δόντια τοποθετήθηκαν και στερεώθηκαν σε τρεις σειρές, επάνω σε δερμάτινη βάση, δίνοντας την πλήρη εικόνα του κράνους, που είναι γνωστή μόνο από την τέχνη, καθώς κανένα οδοντόφρακτο κράνος δεν έχει βρεθεί ακέραιο.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 14ος π.Χ. - 13ος π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ελάτεια Λοκρίδος, Θέση Αλωνάκι, Μυκηναϊκό νεκροταφείο