Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας

Μυκηναϊκό σφραγιστικό δαχτυλίδι με παράσταση λατρείας
Σφραγιστικό δακτυλίδι με λατρευτική παράσταση

Αντιπροσωπευτικό δημιούργημα της μυκηναϊκής χρυσοχοΐας, που σώζεται σε καλή κατάσταση. Ο κρίκος του είναι μικρός και η σφενδόνη του ελλειψοειδής. Η επιφάνειά της καλύπτεται από μία χαρακτηριστική σκηνή λατρείας της κρητομυκηναϊκής θρησκείας, που έχει ως κεντρικό θέμα την επιφάνεια της θεότητας. Στην αριστερή πλευρά εικονίζεται ένας άνδρας, που βαδίζει προς τα δεξιά, ακολουθεί μία μορφή με το χαρακτηριστικό μινωικό ένδυμα, και στο δεξιό άκρο στέκεται μία γυναίκα, που φορεί μακρύ ένδυμα και στρέφεται προς τα αριστερά. Στο κέντρο της παράστασης και λίγο ψηλότερα, στον ουρανό, εμφανίζεται μία ακόμη ανδρική μορφή, που ερμηνεύεται ως θεότητα.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 15ος - 14ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ελάτεια Λοκρίδος, Θέση Αλωνάκι, μυκηναϊκό νεκροταφείο
Διαστάσεις: μήκος: 0,024 μ., πλάτος: 0,013 μ., διάμετρος: 0,019 μ.
Υλικό: Χρυσός
Αριθμός Ευρετηρίου: Μ845

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Kleinere griechische Sammlungen. Supplementum 2 : Die Siegel aus der Nekropole von Elatia-Alonaki, Corpus der minoischen und mykenischen Siegel ; 5, CMS V Suppl 2, 106, 1995