Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας

Άποψη της τράπεζας προσφορών
Αρχαϊκή - κλασική τράπεζα προσφορών με τα αφιερώματα κατά χώραν

Η τράπεζα προσφορών είναι ένας πώρινος ορθοστάτης με τα αφιερώματα μέσα στη στάχτη της θυσίας: στο κέντρο τριποδικός δαχτύλιος με απόληξη λεοντοπόδων, 12 χυτοί χάλκινοι δακτύλιοι, κορινθιακή κοτυλίσκη, 2 περόνες, πήλινος πετεινός, γυναικείο προσωπείο (Α΄ μισό 5ου π.Χ.), αγαλμάτιο νεαρού αθλητή (500-490 π.Χ.), φωκικός οβολός (κοπής 457-446 π.Χ.), σιδερένιο καρφί, οβελός με λογχόσχημη αιχμή. Η τράπεζα προσφορών φέρει επίσης μικρή βάθυνση στη γωνία, για τις σπονδές. Η πλειονότητα των αφιερωμάτων χρονολογείται στους χρόνους πρίν την περσική εισβολή (480 π.Χ.).Το προσωπείο, ο πετεινός και ο οβολός χρονολογούνται στην εποχή της δημιουργίας του προσωρινού λατρευτικού χώρου.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 500 π.Χ. - 457/446 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Καλαπόδι, Αρχαϊκό ιερό
Διαστάσεις: μήκος: 0,99 μ., πλάτος: 0,34 μ., ύψος: 0,45 μ.
Υλικό: Πωρόλιθος

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Felsch R., Kienast H., Schuler H., Apollon und Artemis oder Artemis und Apollon? Bericht von den Grabungen im neu entdeckten Heiligtum bei Kalapodi 1973-1977, ArchAnz, (1980)

Felsch R., Kalapodi und Delphi - Zur Fruehzeit des Apollonkultes in Mittelgriechenland, Joachim Jungius-Ges. Wiss 87, (1998)