Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας

Πλαστικό αγγείο, λήκυθος
Πλαστικό αγγείο σε σχήμα ανδρικής κεφαλής

Μικρό πλαστικό ληκύθιο σε σχήμα ανδρικής κεφαλής, που σώζεται ακέραιο, αν και φέρει ίχνη φθοράς στο κατώτερο μέρος του προσώπου. Επάνω από το σώμα του αγγείου διαμορφώνεται μικρός κωνικός λαιμός και το τυπικό στόμιο της ληκύθου, ενώ στο πλάι υπάρχει ταινιόσχημη κάθετη λαβή. Ολόκληρο το αγγείο είναι καλυμμένο με στιλπνό βερνίκι, μελανού χρώματος στα μαλλιά και κεραμόχρωμο στο πρόσωπο και στο λαιμό. Το πρόσωπο της μορφής διακρίνεται για τη ζωντάνια και την εκφραστικότητά του. Τα μάτια και τα φρύδια είναι γραπτά, όπως και τα πτερύγια των αυτιών, που αποδίδονται σχηματικά. Σε κάθε πλευρά, επάνω στο σκοτεινό βάθος των μαλλιών, υπάρχουν ερυθροί πλοχμοί που απολήγουν σε δύο έλικες, ένα ανοιχτό και ένα κλειστό ανθέμιο. Πάνω από το μέτωπο της μορφής σχηματίζονται δύο σειρές με εγχάρακτους κύκλους, στο κέντρο των οποίων υπάρχει στιγμή με επίθετο λευκό χρώμα. Το αγγείο αποτελεί εξαίρετο δείγμα του ερυθρόμορφου ρυθμού της κλασικής εποχής και θεωρείται προϊόν αττικού εργαστηρίου.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 5ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μεγαπλάτανος, Θέση Παλαιοκάστρα