Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας

Αναθηματικό μαρμάρινο ανάγλυφο με παράσταση της Αρτέμιδος
Ανάγλυφο προς την Αρτέμιδα

Αναθηματικό ανάγλυφο με σκηνή προσφοράς νεαρής μητέρας προς την Αρτέμιδα (Ειλειθυία-Λοχεία). Η γυναίκα εκφράζει τις ευχαριστίες της για τον καλό τοκετό του παιδιού της και για τη συνεχή προστασία του από τη θεά, η οποία εδώ εμφανίζεται με την ιδιότητά της ως Κουροτρόφου. Στην παράσταση εικονίζονται, από αριστερά προς τα δεξιά, μία πρεσβύτερη γυναικεία μορφή, που κρατάει πυξίδα στο αριστερό χέρι, μία θεραπαινίδα που στηρίζει στο κεφάλι της δίσκο με προσφορές (μήλο, ρόδι, γλυκά από μέλι, σταφύλι), η μητέρα με το βρέφος, ένας νεαρός δούλος, ο οποίος οδηγεί έναν ταύρο για θυσία στο βωμό και, τέλος, η θεά Άρτεμις στραμμένη προς τα αριστερά με δαυλό στο δεξί χέρι. Μοναδική είναι η απεικόνιση στο ανώτερο μέρος της παράστασης, με χαμηλό ανάγλυφο, των υποδημάτων και ενδυμάτων, τα οποία φορούσε η γυναίκα κατά τον τοκετό ή τα προμηθεύθηκε ειδικά για να τα αφιερώσει στη θεά. Το ανάγλυφο είναι έργο άγνωστου καλλιτέχνη, αλλά τεχνοτροπικά ανήκει στον κύκλο των πραξιτελικών έργων της ελληνιστικής εποχής.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, τέλος 4ου π.Χ. - αρχές 3ου π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αχινός
Διαστάσεις: πλάτος: 1,21 μ., ύψος: 0,68 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: BE 1041

Ιστορικά / Μυθολογικά Πρόσωπα
Άρτεμις

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Dakoronia F., Gounaropoulou L., "Artemiskult auf einem Weihrelief aus Achinos bei Lamia", AM 107, (1992)

Αναθηματικό μαρμάρινο ανάγλυφο προς την Αρτέμιδα