Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας

Αττικός ερυθρόμορφος αμφορέας  με φυτική διακόσμηση στη ζώνη του λαιμού
Μελαμβαφής αμφορέας με ερυθρόμορφη διακόσμηση

Ο αμφορέας αποτελεί αντιπροσωπευτικό έργο της καλής ποιότητας κεραμικής της κλασικής περιόδου. Θεωρείται προϊόν κάποιου από τα αττικά εργαστήρια, που κατασκεύαζαν τέτοιου είδους αγγεία και τα προωθούσαν σε όλη την Ελλάδα. Έχει σώμα ωοειδές, κοντό κυλινδρικό λαιμό, χείλος με περιχείλωμα, και δύο κάθετες σχοινοειδείς λαβές. Είναι μελαμβαφής, δηλαδή ολόκληρη η επιφάνειά του είναι καλυμμένη με στιλπνό μελανό επίχρισμα, και μόνο στο λαιμό, στο περιχείλωμα, και στα σημεία στερέωσης των λαβών φέρει ερυθρόμορφη διακόσμηση. Στο λαιμό, στην επιφάνεια ανάμεσα στη βάση των λαβών, βρίσκεται το κύριο διακοσμητικό θέμα, ένα κομψό επτάφυλλο ανθέμιο, που περιβάλλεται από κλαδιά, τα οποία καταλήγουν σε σπείρες και σε τρίφυλλες αποφύσεις. Το περιχείλωμα διακοσμείται με μία ταινία μελανόμορφου αστραγάλου σε πορτοκαλέρυθρο βάθος. Το αγγείο παραδόθηκε στο μουσείο από τον Ν. Παπαγιάννη.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 5ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ελάτεια Λοκρίδος, Παναγίτσα, παράδοση Ν. Παπαγιάννη