Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας

Λεπτομέρεια αττικού ερυθρόμορφου κρατήρα με παράσταση Απόλλωνα και Αρτέμιδος
Ερυθρόμορφος καλυκωτός κρατήρας

Ο ερυθρόμορφος καλυκωτός κρατήρας είναι από τα σημαντικότερα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στον αρχαίο οικισμό της Πελασγίας. Η ζωγραφική τεχνοτροπία και η σύνθεσή του τον αποδίδουν στο εργαστήριο του «ζωγράφου των Νιοβιδών», που έδρασε κατά την πρώιμη κλασική περίοδο. Στη μία πλευρά του αγγείου εμφανίζεται η απολλώνεια τριάδα (ο θεός Απόλλων, η θεά Άρτεμις, και η μητέρα τους, Λητώ) σε διαδικασία σπονδής, θέμα προσφιλές στο συγκεκριμένο εργαστήριο. Στην άλλη πλευρά απεικονίζεται ένα σπάνιο θέμα, η τιμητική φιλοξενία ηρώων, πιθανότατα των Διοσκούρων, που ονομάζεται θεοξένια. Ο κρατήρας είχε συγκολληθεί με μεταλλικούς συνδέσμους και φαίνεται ότι παρέμεινε σε χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της σπουδαιότητάς του. Είναι προϊόν αττικού εργαστηρίου και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του ερυθρόμορφου ρυθμού, αλλά και του συγκεκριμένου τύπου αγγείου. Βρέθηκε σε όστρακα, σε μια σχισμή βράχου, κοντά στον τοίχο ενός κατεστραμμένου οικοδομήματος του αρχαίου οικισμού και συμπληρώθηκε ολόκληρος.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 475-450 π.Χ
Τόπος Εύρεσης: Πελασγία