Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών

Ελεφάντιδο πλακίδιο με πολυπρόσωπη παράσταση
Ευρήματα από τους ιερούς αποθέτες

Πρόκειται για μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και πολύτιμα αφιερώματα στο ιερό του Απόλλωνα. Βρέθηκαν μέσα σε δύο αποθέτες ιερών αντικειμένων, όπου φυλάχθηκαν μετά την καταστροφή τους από φωτιά, τον 5ο αι. π.Χ. Οι αποθέτες περιείχαν ελεφάντινα, χρυσά, αργυρά, χάλκινα, σιδερένια, πήλινα θραύσματα, χώμα και στάχτες. Μέσα από τα θραύσματα έμπειροι συντηρητές κατόρθωσαν να φέρουν στο φως εκπληκτικά αντικείμενα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ένας ταύρος σε φυσικό μέγεθος, κατασκευασμένος από ασημένια σφυρήλατα ελάσματα, ενωμένα με χάλκινες ταινίες και καρφωμένα σε ξύλινο πυρήνα, μέρη τριών εντυπωσιακών χρυσελεφάντινων αγαλμάτων (ένα ανδρικό και ίσως δύο γυναικεία), επίσης σε φυσικό μέγεθος, όλα έργα του 6ου αι. π.Χ., ένα κομψό χάλκινο θυμιατήριο με ψηλή βάση, που έχει τη μορφή πεπλοφόρου γυναίκας, η οποία κρατεί πάνω από το κεφάλι της δοχείο με διάτρητο πώμα, έργο του 5ου αι. π.Χ., καθώς και πλακίδια από ελεφαντόδοντο, στα οποία απεικονίζονται διάφορες σκηνές από την ελληνική μυθολογία.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 8ος - 5ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Δελφοί, Ιερά Οδός, μπροστά από το θησαυρό των Αθηναίων
Αριθμός Ευρετηρίου: 10413, 10414,10660, 10415

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Amandry P., "Rapport preliminaire sur les statues chryselephantines de Delphes", BCH 63, (1939), 86-119

Amandry P., "Plaques d' or de Delphes", AM 77, (1962), 35-71

Amandry P., Statue de taureau en argent, Etudes delphiques, BCH Suppl. IV, (1977), 273-293