Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Άμφισσας

Ερυθρόμορφη κύλικα με διονυσιακή παράσταση

Σπάνια στο είδος της κλειστή αττική κύλικα με ερυθρόμορφη διακόσμηση. Είναι κατασκευασμένη με κεραμεικό τροχό και σώζεται ακέραια. Στο σώμα του αγγείου απεικονίζεται διονυσιακή παράσταση και στο ανώτερο τμήμα, μέσα σε λευκό βάθος, στεφανωμένος νέος που παίζει αυλό. Θεωρείται έργο του ζωγράφου της Καρλσρούης, ενός από τους γνωστούς αγγειογράφους του ερυθρόμορφου ρυθμού. Η κύλικα ξεχωρίζει ανάμεσα στα αναθήματα, που βρέθηκαν στο σημαντικό ιερό βόρεια του σύγχρονου ιερού της Κίρρας, το οποίο εξυπηρετούσε τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της Κίρρας και των προσκυνητών του ιερού των Δελφών. Πλήθος από πήλινα αφιερώματα βρέθηκαν συσσωρευμένα σε ένα αποθέτη μπροστά από το κτήριο, που αποδίδεται στο ναό του ιερού: ειδώλια, προτομές, ανάγλυφοι πίνακες και αναρίθμητα αγγεία, που χρονολογούνται στο τέλος του 6ου αι. π.Χ. ως τα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 480 - 460 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Δήμος Ιτέας, Αρχαιολογικός χώρος Κίρρας