<<Εκθέσεις
| Περιγραφή | | Εκθέματα |

Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας

Κεντρικό θέμα αετώματος
Αέτωμα της Γοργούς

Πρόκειται για το αρχαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα, που κοσμούσε τη δυτική πλευρά του ναού της Αρτέμιδος. Στο κέντρο εικονίζεται η Γοργώ να τρέχει προς τα δεξιά με λυγισμένα γόνατα, ενώ ο κορμός και το πρόσωπό της με τη δαιμονική έκφραση είναι στραμμένα προς το θεατή. Δεξιά και αριστερά της βρίσκονται τα παιδιά της, ο Χρυσάωρ και ο Πήγασος. Τις μορφές πλαισιώνουν δύο λεοντοπάνθηρες, ενώ στα άκρα του αετώματος εικονίζονται δύο σκηνές από την Τιτανομαχία: δεξιά ο Δίας, αρχηγός των νέων θεών, κεραυνοβολεί τον Τιτάνα Ιαπετό και αριστερά ο Ποσειδώνας ετοιμάζεται να σκοτώσει μια καθιστή μορφή, τον Κρόνο ή τη Ρέα. Πίσω παριστάνεται κτίσμα, ίσως ο πύργος των μακάρων, όπου είχε αποσυρθεί ο αρχηγός των Τιτάνων μετά την επικράτηση των νέων θεών. Την παράσταση πλαισιώνει γείσο, που κοσμείται στις λοξές πλευρές με ιχθυάκανθα και στην οριζόντια με μαίανδρο. Πρόκειται για έργο άγνωστου καλλιτέχνη, ο οποίος, όμως, είχε δεχθεί επιρροές από τη δωρική πελοποννησιακή-κορινθιακή σχολή πλαστικής.

Στοιχεία εκθέματος
Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Κέρκυρα
Διαστάσεις: πλάτος: 17μ, ύψος: 3,18μ
Υλικό: Πωρόλιθος
Αριθμός Ευρετηρίου: ΑΕ 392-398

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Rodenwaldt G., Korkyra, Band II, Die Bildwerke des Artemis Temples, Berlin, 1939

Καλλιπολίτης Β., "Το αέτωμα της Γοργούς και η θέση του στην ιστορία της Αρχαϊκής πλαστικής"., Κερκυραϊκά Χρονικά 4, Berlin, 1955, 37-42

Χωρέμης Α., Έπαινος στον Ι.Κ.Παπαδημητρίου. "Μία άποψη για το αέτωμα της Γοργούς της Κέρκυρας"., Berlin, 1997, 171-182

Δοντάς Γ.Σ., Έπαινος στον Ι.Κ.Παπαδημητρίου. "Σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις για τη γλυπτική της Κέρκυρας στους αρχαϊκούς και τους πρώιμους κλασικούς χρόνους"., Berlin, 1997, 53-170

Άλλες όψεις
Αέτωμα Γοργούς