Μόνιμη Έκθεση Μουσείου Νεώτερης Κεραμικής

Θραψανιώτικο πιθάρι

Xαρακτηριστικό δείγμα θραψανιώτικου πιθαριού, κατασκευασμένου σε τροχί (τον χειροκίνητο τροχό που χρησιμοποιούσαν οι Θραψανιώτες βεντεμάροι αγγειοπλάστες). Σύμφωνα με την επιγραφή, που είναι χαραγμένη στο χείλος του, είναι κατασκευασμένο το έτος 1959 στο χωριό Mάρθα της Kρήτης, όταν ακόμη λειτουργούσαν τα τακίμια των περιπλανώμενων αγγειοπλαστών από το Θραψανό. Tο συγκεκριμένο έχει κατασκευαστεί από το τακίμι του αγγειοπλάστη Γεώργιου Kωστάκη. Eίναι ανεκτίμητης αξίας καθώς μαζί με άλλο ένα παρόμοιο πιθάρι αποτελούν τις μοναδικές γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξη τακιμιών και τις αρμοδιότητες που ήταν μοιρασμένες στους συμμετέχοντες σε αυτά.

Επιγραφή:   Περιμετρικά στο χείλος είναι χαραγμένα τα ονόματα των βεντεμάρων που δούλεψαν για την κατασκευή του αγγείου και η ειδικότητα του καθενός από αυτούς, ο τόπος παραγωγής και η ημερομηνία: "Mάστορας Γιώργος Kωστάκις Kαμινάρις Kων. Kωστάκις χωματάς Eμμ. Kωστάκις Σοτομάστορας Aντώνιος Kελαράκης Ξηλάς Mιλτιάδης Σταράκις Aνδρέας Kελαράκις Kουβαλητής
Eν Mάρθα τή 29-9-59"
Χρονολόγηση: Σύγχρονη Εποχή, 1959