Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης

Στο λίθο II της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα απεικονίζονται οι βοηλάτες που παίρνουν μέρος στην πομπή των Παναθηναίων
Λίθος από τη ζωφόρο του Παρθενώνα με παράσταση βοηλατών

Η σκηνή με τους βοηλάτες, που συμμετέχουν στην πομπή των Παναθηναίων, είναι από τις ωραιότερες της ζωφόρου του Παρθενώνα. Ο λίθος ΙΙ προέρχεται από τη βόρεια πλευρά και απεικονίζει τέσσερις νέους που οδηγούν τα βόδια για τη μεγαλοπρεπή θυσία προς τη θεά Αθηνά. Όλοι φορούν ιμάτια και κινούνται προς τα αριστερά. Τη σύνθεση χαρακτηρίζει η αντίθεση ανάμεσα στις ήρεμες, πλατειές επιφάνειες των σωμάτων των ζώων και στις κατακόρυφες των ανθρώπινων μορφών, με τις πλούσιες πτυχώσεις των ενδυμάτων. Τα ζώα αποδίδονται με θαυμαστή πλαστικότητα και ελαστικότητα, ενώ η σεμνή ενδυμασία των νέων δίνει στη σκηνή μεγαλοπρέπεια. ’ξια προσοχής είναι η αρτιότερα σωζόμενη κεφαλή του πρώτου νέου, αλλά και το μοτίβο του ζώου που αντιστέκεται στο βοηλάτη. Στο δεξί άκρο φαίνεται το χέρι ενός τέταρτου άνδρα, που προσπαθεί να πειθαρχήσει το ζώο. Το ανάγλυφο θεωρείται από τα καλύτερα της ζωφόρου και αποδίδεται στον ίδιο το Φειδία.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος
Δημιουργοί: Φειδίας (5ος αι. π.Χ.)