Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας

Ερυθρόμορφος κρατήρας ρυθμού Κερτς

Κωδωνόσχημος κρατήρας, αντιπροσωπευτικό έργο του ρυθμού Κερτς, που εμφανίσθηκε στα εργαστήρια αγγειογραφίας ως η τελευταία φάση της ερυθρόμορφης τεχνοτροπίας. Βρέθηκε σε τάφο της Βέροιας, όπου είχε χρησιμοποιηθεί ως τεφροδόχο αγγείο. Στην κύρια όψη του αγγείου εικονίζεται μέσα σε υπαίθριο ιερό ένα θέμα από τον κύκλο του Διόνυσου και της Αφροδίτης, που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους αγγειογράφους του ρυθμού αυτού. Ένας Έρωτας πετά πάνω από το βωμό προς μία ερμαϊκή στήλη και πλαισιώνεται από μία γυναικεία και δύο ανδρικές μορφές. Μπροστά τους είναι στημένο ξοανόμορφο άγαλμα θεάς. Στην πίσω όψη του αγγείου παρουσιάζεται το τυπικό για την εποχή θέμα των τριών ιματιοφόρων μορφών. Το αγγείο χρονολογείται λίγο μετά τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και θεωρείται έργο αττικού εργαστηρίου, φανερώνει δε τις εμπορικές σχέσεις της Βέροιας με την Αττική.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, Μέσα 4ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Βέροια, Βορειανατολική νεκρόπολη
Αριθμός Ευρετηρίου: Π 508
Χρήση: Ανάμιξη
Αίθουσα Έκθεσης: Αίθουσα Α΄

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Αρχαία Μακεδονία: κατάλογος έκθεσης. Museum of Victoria, Melbourne, 25 November 1988 - 19 February 1989. Queensland Museum, Brisbane, 11 March - 30 April 1989, Αθήνα, 1988, 349, αρ. 308